با خبر از خروج ماه صفر برو بهشت+فیلم
خروج از ماه صفر و بهشت:
آیا پیامکی به این مضمون در آخر ماه صفر برای شما هم آمده: پیامیر اسلام(ص) فرمود: هرکس به من خروج ماه صفر را بشارت دهد، بهشت بر او واجب است.
آیا این روایت مستند است یا خرافه ای بیش نیست؟ آیا راهی هست تا بتوانیم خرافات را تشخیص دهیم؟
آمیخته شدن دین با خرافات، بدعت ها و مسائل خارج از دایره دین و عقل، باعث ایجاد تصویر غیرواقعی و غیر قابل قبول از دین میشه.
شهید بهشتی تعبیر جالبی داره: که «خرافات ریشه دین را می خشکونه و اگر می خواهید اسلام پیش بره، خرافات را از دین جدا کنید.»
خرافات، به معنای عادات و عقایدی است که برخلاف عقل و منطق و علم باشد و با موازین شریعت سازگار نباشد. البته که خرافه و خرافه گرایی برای امروز و دیروز نیست و از ابتدای حیات بشر با اون همراه بوده.
اما چیزی که وجود داره اینه که در کشوری مثل کشور ما که بر پایه دین و مذهب بنا شده، رواج خرافهها در حوزه مذهب، امری مذمومتر و خطرناکتره و میتونه به مرور، ریشه خیلی از مسایل مهم رو بزنه و نسلهای بعد رو به دین و امور مربوط به اون، بدبین کنه!
خرافات و پیامبر اسلام(ص):
مقابله با خرافات در هر سطحی اینقدر اهمیت داره که پیامبر(ص) هنگامیکه معاذبن جبل را به یمن فرستاد یکی از مهمترین چیزهایی که از او خواست این بود: «ای معاذ! آثار افکار و عقاید خرافی را از میان مردم نابود کن و سنن اسلام را که همان دعوت به تفکر و تعقل است زنده کن.”
خروج از ماه صفر و بهشت:
یکی از این خرافات که سالهاست با نزدیک شدن به پایان ماه صفر، شاهدش هستیم، دق الباب مساجد در روز پایان ماه صفره. سالهاست در شب اول ماه ربیعالاول از حدود نیمهشب تا اذان صبح افرادى که غالباً خانمها هستند به مساجد مراجعه و با کوبیدن به درب آنها و خواندن اذکارى توسل جسته و حاجات خود را طلب میکنند. با استناد به روایتی از قول پیامبر که میگه: کسی که پایان ماه صفر رو به من بشارت بده، بهشت بر او واجبه!
موضوعی که مثل بسیاری از خرافات از تقطیع یا جعل یک روایت شکل شده و با گذشت زمان، گسترش پیدا کرده.
اصل داستان خروج از ماه صفر و بهشت:
اما اصل داستان: خروج ماه صفر.
«از ابن عباس نقل شده که گفت روزی پیامبر (ص) به همراه تعدادی از اصحابشان در مسجد قبا نشسته بودند.
رسول خدا (ص) فرمود: اولین کسی که الان بر شما وارد میشود، مردی از اهالی بهشت است،برخی از اصحاب تا این سخن را شنیدند، برخاسته و از مسجد خارج شدند، تا دوباره وارد شده و اولین کسی باشند که بهشت بر او واجب میشود.
پیامبر (ص) متوجه شده، و به بقیه اصحاب که نزد ایشان بودند، فرمودند: اکنون جماعتی در حال سبقت گرفتن از یکدیگر، بر شما وارد میشوند، (ولی از میان آنها) کسی که پایان یافتن ماه آذار (نام یکی از ماههای رومی معادل ماه خرداد و در آن زمان معادل ماه صفر) را بر من بشارت بدهد، اهل بهشت است.
آن جماعت برگشتند و وارد شدند و ابوذر رضی الله عنه نیز همراهشان بود،پیامبر به آنها فرمود: ما در کدامیک از ماههای رومی هستیم؟ابوذر گفت: یا رسول الله! ماه آذار به پایان رسیده است. پیامبر فرمود: ای اباذر! من این مسأله را میدانستم ولی دوست داشتم قوم من بدانند که تو مردی از اهالی بهشتی، و چطور اینگونه نباشد، در حالی که تو بعد از من به دلیل محبتت به اهل بیتم، از حرم من طرد (تبعید) میشوی، تنها زندگی میکنی و تنها میمیری، و قومی که امر کفن و دفن تو را انجام میدهند، به واسطهی تو خوشبخت میشوند.
آنها دوستان من در بهشتی هستند که به پرهیزکاران وعده داده شده است.»
ببینید اصل داستان خروج ماه صفر چقدر با این چیزی که بین ما رایج شده متفاوته.
راهکار مقابله با خرافات اینچنینی:
اول اینکه باید بدونیم اسلام دین پاداشهای بزرگ برای امور کوچک و بیهوده نیست. بنابراین هر جا مشاهده کردیم پاداش و ثوابی بزرگ رو به یک امر کوچک و بیهوده نسبت میدند، باید به اون موضوع با دیده تردید نگاه و دربارهاش تحقیق کرد!
…
دوم اینکه منشأ عمدۀ خرافات، جهل و نادانی بشره. بنابراین باید برای آگاه شدن و گسترش داده آگاهی، تلاش کرد. بی دلیل نیست که در اسلام و قرآن سفارش زیادی به تفکر و دستیابی به معرفت صحیح و دوری از عقاید باطل شده.
…
و نهایتا وظیفه مهم و بیبدیل علمای اسلام است.
در برابر خرافات و بدعت ها و حفظ دین از آسیبهاییه که در وهله اول ممکنه مهم به نظر نرسه اما تاریخ گواهی میده که بسیاری از اتفاقهای تلخ در مسیر دین، از جعل و تحریفهایی شکل گرفته که خیلی راحت و آسون، مسیرشون رو در دل زمان باز کردند و سالها بعد، اثرات مخرب و بعضا غیرقابل جبرانشون رو بر پیکره دین و دینداری گذاشتند…
خیلی ممنونم که ما را دنبال می کنید. اثر بخش و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید